De lekkerste macarons bestel je hier!
Zelf macarons maken? Bekijk onze videorecepten!

Macarons maken

 

 

Macarons maken doe je lekker zelf!

Macarons komen van oorsprong uit de patisserie van Louis-Ernest Ladurée in Parijs, maar ze worden sinds een aantal jaar steeds populairder in de rest van de wereld. In Nederland zijn ze ook te verkrijgen maar deze zoete en kleurrijke verleidingen wil iedereen ook wel zelf kunnen maken. Hoewel het recept voor macarons maken niet gemakkelijk is, hoef je natuurlijk geen top kok te zijn om het te proberen. Met flink wat oefenen kun je tenslotte alles leren. Na het maken van de macarons zal je wel meer respect hebben gekregen voor de patissiers.

In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je zelf macarons kunt maken. Zo kun je als snel zelf Macarons maken. We beginnen met de uitleg van het basisrecept, zodat je de kunst van het macarons maken onder de knie krijgt. Als je het basisrecept kunt maken, kun je natuurlijk eindeloos variëren. Daarom benoemen we hoe je variaties kunt aanbrengen in de smaak of kleur van de macarons en hoe je dit kunt doen. Macarons recepten worden hieronder stap voor stap beschreven.

Ingrediënten en benodigdheden

Een macaron bestaat uit twee meringues en een zachte vulling. Deze vulling is grotendeels verantwoordelijk voor de smaak van de macaron en kan onder andere gemaakt worden van ganache, jam of compote. Om 35 gevulde macarons te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig.

Voor de amandelbasis heb je nodig:

 • 300 gram amandelmeel
 • 200 gram poedersuiker
 • 110 gram eiwit

Voor de geklopte eiwitten heb je nodig:

 • 110 gram eiwit
 • 300 gram suiker
 • 75 gram water

Daarnaast heb je het volgende keukengerei nodig om de meringues te maken:

 • Mixer (handmixer of keukenmachine met garde)
 • (Steel)pan
 • Keukenthermometer (deze is erg belangrijk!)
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Mengkommen
 • Spatels
 • Spuitzak met spuitmondje

Als je alle ingrediënten en benodigdheden klaar gelegd hebt in de keuken, kun je beginnen met het bereiden van de macarons.
Macarons maken kan nu beginnen!

Bereiding van het basisrecept (Macarons maken)

De eerste stap in dit recept is het maken van de amandelbasis. Allereerst zeef je het amandelmeel en de poedersuiker door een superfijne zeef. Als beide poeders door de zeef zijn, kun je ze met elkaar mengen. Meng hier met een spatel het eiwit doorheen tot er een gladde, egale structuur ontstaat. Let op, voor zowel de amandelbasis als het geklopte eiwit heb je 110 gram eiwit nodig.

De volgende stap is het maken van de meringues met eiwit en suikerwater. Dit proces vergt wat handigheid en hierbij is de thermometer misschien wel het belangrijkste instrument. Kook allereerst het water met de suiker in een steelpan op hoog vuur. Het mengsel mag niet bruin worden of te hard bubbelen. Het moet een doorzichtige en licht goudkleurige siroop worden. Dit is een belangrijke stap. Lukt dit niet, herhaal deze stap dan nogmaals. Als je door gaat, loop je het risico dat je macarons niet mooi worden van kleur of dat ze een verbrande smaak krijgen. Dat is zonde. Ondertussen houd je terwijl je bezig bent de temperatuur van het suikerwater in de gaten met de thermometer.

Terwijl het water kookt, doe je de eiwitten in de mengkom. Wacht hier nog even met kloppen. Als het suikerwater de temperatuur van 115 graden bereikt, kun je beginnen met het stijf kloppen van het eiwit. Begin langzaam en voer de snelheid stap voor stap op. Houd de temperatuur van het suikerwater ondertussen goed in de gaten. Als het suikerwater exact op 118 graden is, kun je de steelpan met suikerwater van het vuur halen terwijl je doorgaat met het kloppen van het eiwit. Giet vervolgens, tijdens het kloppen van het eiwit, langzaam de hete suikerstroop bij de eiwitten. Klop het mengsel nog even door en wanneer het een temperatuur van 40 graden heeft, ben je klaar met kloppen. In principe moet je nu de mengkom op zijn kop kunnen houden , terwijl de eiwitten er stijf in blijven zitten.

In dit proces krijg je meer handigheid naar mate je het vaker doet, omdat je dan begint te zien wanneer de eiwitten stijf geklopt zijn. In het begin zal je echter op de thermometer moeten vertrouwen.

De volgende stap is het mengen van het amandelmeel en de stijfgeklopte eiwitten. Meng eerst een derde van de eiwitten door het amandelmeel mengsel heen. Je kunt dit het beste doen met een siliconen spatel. Blijf mengen tot het een glad geheel is. Vouw daarna de rest van de geklopte eiwitten door het mengsel. Doe dit voorzichtig en met lange halen. Ga door tot het mengsel dik, glad en lobbig is. Dan is het tijd om de macarons op de bakplaat te leggen.

Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Pak nu een spuitzak met een middelgrote spuitmond en vul deze met het mengsel van eiwitten en amandelmeel. Spuit het mengsel op de bakplaat in kleine rondjes. Laat wel genoeg ruimte over tussen de rondjes, want deze lopen nog uit en je wilt voorkomen dat ze aan elkaar gaan kleven tijdens het bakken. Het spuiten behoeft wel wat oefening. Zorg dat er geen hoopje ontstaat en probeer niet te draaien met de spuitzak. Spuit al het beslag op de bakplaat. Wanneer je hiermee klaar bent, tik je de bakplaat even goed op het aanrecht, alsof je hem vanaf een paar centimeter laat vallen. Dit zorgt ervoor dat de luchtbelletjes uit het beslag verdwijnen en de macarons mooi uit vloeien. Hierna laat je de bakplaat een half uur staan op het aanrecht zodat het beslag kan rusten. Wacht tot er een gedroogd vel ontstaat op de macarons. Dit zorgt na het bakken voor het voetje (het randje op de meringue.)

Bakken en dan vullen

Terwijl je een half uur wacht, verwarm je de oven vast voor op 125 graden. Daarna kun je de macarons bakken. Let op, ook hier is het weer belangrijk dat je dit op de juiste wijze doet. Zet de macarons in de oven en bak ze eerst 10 minuten af. Als je kookwekker gaat, open je de ovendeur voor ongeveer 5 seconden en daarna doe je hem weer dicht. Je laat de macarons nu 5 minuten afbakken en daarna open je de deur nogmaals voor een aantal seconden. Je laat de macarons voor de laatste keer 5 minuten bakken. Als de macarons 20 minuten in de oven hebben gestaan, zijn ze klaar. Je kunt de bakplaat nu uit de oven halen.

Als je macarons afgekoeld zijn, kun je ze voorzichtig van de bakplaat afhalen. De volgende stap is het vullen van de macarons. Dit kun je doen met zoete jam, compote of met een ganache. Je kunt bijvoorbeeld een chocolade ganache gebruiken. Deze maak je volgens onderstaand recept en hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 650 gram gesmolten pure chocolade
 • 700 gram room
 • 100 gram honing

Pak een pannetje en verwarm hierin de room en de honing op een zacht vuurtje. Als laatste voeg je de gesmolten chocolade toe. (De chocolade kun je laten smelten door deze au bain marie te verwarmen in een schaaltje.) Meng de ingrediënten goed door elkaar en laat het mengsel vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Als het mengsel afgekoeld is, stop je het in een spuitzak. Leg deze in de koelkast tot je de macarons gaat vullen.

Om de macarons te vullen, leg je de meringues bij elkaar in paren. Zoek de meringues uit die het beste bij elkaar passen qua vorm en formaat, zodat je straks macarons hebt die er goed uit zien. Vul de macaron helften met de chocolade ganache (of een andere soort vulling) en draai/duw ze zachtjes op elkaar. Je macarons zijn nu klaar.

Variaties in smaak en kleur

Er is een aantal simpele manieren om te variëren met je macarons maken. De kleur van je macarons kun je eenvoudig veranderen door kleurstof toe te voegen aan het amandelmeel mengsel, maar dit verandert nog niets aan de smaak. Gebruik wel een poederkleurstof wanneer je kleur wilt toevoegen aan het recept. De smaak kun je veranderen door te kiezen voor een andere vulling dan de chocolade ganache, zoals jam of compote.

Wil je graag frambozen macarons maken? Voeg dan roze kleurstof toe aan het amandelmeel mengsel. Volg vervolgens alle stappen uit het basisrecept. De vulling voor een frambozen macaron kun je maken met 750 gram mascarpone, 9 eetlepels slagroom en een handje frambozen. Meng in dit geval eerst de mascarpone met de slagroom en voeg als laatste de frambozen toe. Mix dit geheel tot een glad mengsel en vul hiermee je meringues.

Een andere variatie is de macaron maken met een pistache vulling. Voor deze vulling heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 500 gram mascarpone
 • 200 gram poedersuiker
 • 125 centiliter slagroom
 • 320 gram ongezouten, gepelde pistachenoten
 • 2 druppeltjes groene kleurstof

Hak de pistachenoten fijn met een keukenmachine. Roer de mascarpone en de poedersuiker door de slagroom. Giet de kleurstof bij het mengsel. Voeg als laatste de gehakte pistachenoten toe aan de vulling. Kijk of het de gewenste dikte heeft en voeg zo nodig nog een beetje slagroom aan de vulling toe. Vul hiermee je macarons.

Dit zijn maar twee opties, maar je kunt met macarons maken natuurlijk eindeloos variëren met verschillende kleuren en smaken. De meeste macarons smaken zoet omdat ze gemaakt worden met vruchten, jam of chocolade, maar er bestaan ook recepten voor hartige macarons. Macarons maken, het kan allemaal en het is maar net wat je lekker vindt of waar je zin in hebt.

Als laatste willen we je laten weten dat macarons maken handigheid moet krijgen, Hoe vaker je oefent hoe beter je macarons kunt maken. Lukt het de eerste keer niet helemaal of zien jouw macarons maken niet helemaal gelukt en zijn de macarons niet zo mooi rond zoals als op de plaatjes? Stel jezelf dan gerust. Ze smaken er vast niet minder lekker om. Geef het vooral niet op en blijf oefenen. Je zult zien dat je op een dag macarons maken net zo goed kunt als de banketbakker!

Macarons maken doet u bij Kacaronskopen.nl!